Nieuwsbrief

Maart 2024

In deze nieuwsbrief: 
Deelname aan Stichting Gebiedsfonds
Waarom een energiecoöperatie
Vertrouwenspersoon
Digital clean-up day
Impact 

Deelname aan Stichting Gebiedsfonds
We zoeken inwoners van de Gemeente Beuningen die zitting willen nemen in het te vormen bestuur voor Stichting Gebiedsfondsen Beuningen. Deze Stichting gaat de gebiedsfondsen beheren van de zonneparken en het windpark die in de gemeente Beuningen worden gerealiseerd. In 2025 krijgen we de eerste bedragen vanuit de drie zonneparken die in onze gemeente (bijna) operationeel zijn. Die bedragen kunnen we besteden aan doelen in Gemeente Beuningen. Het bestuur van de nieuw te vormen stichting zorgt ervoor dat de gelden goed worden besteed. Per zonneveld gaat het over rond de €5.000,- per jaar. De stichting wordt in de komende periode opgericht en vormgegeven.

Wil jij graag meedenken over de kaders en zitting nemen in het eerste bestuur van de stichting, meld je dan aan voor een informatiebijeenkomst via: info@energievoorvier.nl.

Geef je naam, adres en telefoonnummer daarbij graag door.

Waarom een energiecoöperatie 
In een gemeente kunnen uiteraard zonnevelden en windparken gerealiseerd worden zonder een energiecoöperatie. Zou onze coöperatie EnergieVoorVier er niet zijn geweest, dan had dat waarschijnlijk geen verschil gemaakt in de politieke besluitvorming rond de plannen voor het Windpark Beuningen. Dan zou een energiebedrijf zoals bijvoorbeeld Eneco het hele park realiseren en zou een groot deel van de winst daarheen gaan. In onze optiek is dat een gemiste kans. Tijdens onze bestuursvergadering namen we onlangs onze missie en visie nog eens door.Onze missie is het realiseren en opwekken van duurzame energie van, voor en door inwoners van de gemeente Beuningen en leden van de coöperatie in het bijzonder. Het van, voor en door maakt het verschil: we hebben invloed op de wijze van realisatie en kunnen op verschillende manieren de winst ten goede laten komen aan onze dorpen en de inwoners. Ons bestuur bestaat uit zes vrijwilligers met diverse werkachtergronden die elkaar goed aanvullen. We willen als bestuur professioneel, niet vrijblijvend en verantwoordelijk te opereren. We ontwikkelen voortdurend door. Een volgende stap is dat we nu ook een vertrouwenspersoon hebben.

Vertrouwenspersoon
Daphne Willems is de eerste en nieuwe vertrouwenspersoon van energiecoöperatie EnergieVoorVier. Een aantal mensen die vanaf het eerste uur bij EnergieVoorVier betrokken zijn kunnen haar nog kennen. Zij was een van de bestuursleden bij onze start in 2017.

Waarom een vertrouwenspersoon?
We werken met vrijwilligers. Een groeiend aantal vrijwilligers helpt regelmatig bij activiteiten. Gaat het windpark door, dan hebben we snel een grotere groep vrijwilligers nodig die ons ondersteunt in de campagne om leden te werven en aandelen uit te geven. Dan moeten we klaar zijn om op te schalen en werkzaamheden professioneel uit te voeren. Eerder formuleerden we al ons gedragsprotocol. Nu voegen we een vertrouwenspersoon toe aan ons vrijwilligersnetwerk. Uit onderzoek is gebleken dat organisaties ongewenste omgangsvormen kunnen voorkomen als zij een vertrouwenspersoon hebben. Door mogelijke ongewenste omgangsvormen aan de voorkant op te pakken willen we vervelende persoonlijke gevolgen voorkomen. Wij willen positieve energie leveren.

Wij zijn super blij dat Daphne weer bij onze coöperatie aanhaakt in een functie waarbij we zeker zijn dat zij hier vertrouwelijk en zorgvuldig mee om zal gaan. Als vertrouwenspersoon gaat zij uiteraard onafhankelijk van het bestuur te werk.

Daphne is te bereiken via het e-mailadres: vertrouwenspersoon@energievoorvier.nl.

Digital clean-up day
Digital Cleanup Day staat in het teken van het creëren van bewustzijn van digitaal afval. Ieder jaar produceren het internet en de ondersteunende systemen wereldwijd 900 miljoen ton CO2. Dat is meer dan de wereldwijde luchtvaart. Het wereldwijde elektriciteitsverbruik dat komt van digitale technologie is 10%. In 2025 zijn er 48 miljard apparaten verbonden met het internet. Het doel van de Digital Clean Up Day is dat we alles wat verouderd is opruimen. Hoe meer je bewaart, hoe meer servers je nodig hebt en die servers kosten allemaal materiaal en energie.
Je ruimt regelmatig je huis op en gooit onnodige dingen weg, maar digitaal doen we dat eigenlijk zelden.

Vormen van digitaal afval zijn e-mails, WhatsApp-gesprekken, oude accounts, conversaties in Microsoft Teams of meerdere versies van één document. Deed jij nog niet mee aan Digital clean-up day op 16 maart? Dan is dit onze reminder. Houd vandaag nog een grote digitale schoonmaakt en gooi accounts, bestanden, appjes en e-mails die je niet meer nodig hebt weg. Het is sowieso slim om accounts die je niet meer gebruikt te verwijderen. Zo loop je minder risico om gehackt te worden. Want misschien was dat account onderdeel van een datalek of heb je het wachtwoord ook op andere plekken gebruikt.

Impact
Heb je na het opschonen van je e-mails en bestanden de smaak te pakken en wil je nog meer impact maken? Ontdek dan hier jouw verborgen impact op de planeet!
Met ‘Mijn Verborgen Impact’ kun je jouw impact top 10 in kaart brengen en plannen maken om te verduurzamen.

Meer informatie? 

Word lid van Energiecoöperatie EnergieVoorVier en investeer in groene energie